În cadrul evenimentelor dedicate Istoriei etnicilor germani din România, Istoriei și programelor muzeelor importante din țara noastră Primăria Municipiului București și Casa de Cultură „Friedrich Schiller”,” vă invită luni, 22 noiembrie 2021, ora 17.00 la conferința despre Expoziția Rânduiala săsească, organizată de Muzeul Astra, Sibiu.
Evenimentul va fi organizat în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din România-Forumul Regiunea Extracarpatică, Muzeul Astra, Sibiu și Forumul Democrat al Germanilor din România, București. Prelegerea Rânduiala săsească va fi completată cu un număr de 10 panouri de dimensiunea 1/1m care conțin imagini fotografice din arhiva muzeului, care au făcut parte din expoziția cu același nume.
Prezintă online prin platforma Skype: drd. Simona MALEAROV, muzeograf, Muzeul Astra, Sibiu.
Participă: dr. Klaus Fabritius, Președintele FDGR – Regiunea Extracarpatică
Christiane Gertrud Cosmatu, Președintele FDGR, București
Coordonator proiect Aurora Fabritius
„Rânduiala săsească (spiritul de ordine şi rânduială) este considerată specifică comunităţilor săseşti din sudul Transilvaniei. Rânduiala ca la saşi este o imagine ce a marcat peste veacuri memoria vizuală şi afectivă, transformându-se astăzi într-un clişeu imagologic.
Rânduiala săsească reflectă o imagine a comunităţii săseşti de odinioară creată prin regulile ce îi ordonau atât viaţa privată cât şi pe cea ecleziastică. În prim-plan este evidenţiat ansamblul arhitecturii tipice satului săsesc, cu biserica, şcoala şi casa parohială care dominau aşezarea şi cu gospodăriile ordonate de-a lungul drumurilor.
Spiritul de ordine al comunităţilor săseşti din sudul Transilvania devine vizibil pentru ceilalţi şi prin rânduiala mersului la biserică, purtatul straielor de sărbătoare, ordinea ocupării locurilor în biserică, prin rânduiala bucăţilor de slănină din Turnul Slăninilor, dar şi prin rânduiala broderiilor şi a mobilierului pictat din camera cea bună.
Rânduiala din interiorul comunităţilor a fost reglementată prin Vecinătăţi conduse de un Tată de vecinătate care se ocupa de organizarea şi de ajutorarea membrilor” (drd.Simona Malearov)
Evenimentul va putea fi vizionat din 15 noiembrie 2021 pe site-ul și pagina de facebook a instituției.
Participarea la eveniment cu o programare prealabilă: e-mail cultura@casaschiller.ro, info@casaschiller.ro, sau telefon 021.319.26.88. (Sala de conferințe va funcționa la o capacitate maximă de 30% din spațiul disponibil, cu respectarea regulilor de distanțare fizică)
Accesul publicului se va face cu respectarea reglementărilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2: Ministerul Sănătății, Adeverință de vaccinare (persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; CNAS, Certificat de Concediu medical Seria CCMAO (persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2); Test RT-PCR (persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore); masca este obligatorie.