Expoziția de arte performative „TH.UMBRAE”. realizată de scenografa Kimberly Ligia Vintilă. Sunt cinci evenimente de tip performance (reprezentând cinci epoci ale teatrului universal: Electra, Hamlet, D-ale Carnavalului, Pescărușul, Camera obscură) care vor fi reunite într-un singur spectacol-promenadă.
Expoziția va fi deschisă în perioada 01-06 iulie 2023.
Kimberly Ligia Vintilă (n. 1999) este un artist vizual emergent din București, care activează de cinci ani în domeniul scenografiei de teatru. Lucrările sale reprezintă soluții scenografice ce doresc transpunerea publicului într-un spațiu inedit, departe de cotidianul și de rutina acestuia. Unele din cele mai importante realizări profesionale în activitatea recentă a tinerei artiste se numără participarea la expoziția Diploma 2021, precum și ampla prezență pe scenele teatrului bucureștean. Printre câteva din scenografiile semnate de Kimberly se numără spectacolele “Conu Leonida față cu reacțiunea” (în regia lui Radu Popescu), “Livada de vișini” (în regia lui Boris Focșa) și “Trei surori în Atena” (în regia lui Radu Catană).
Denumirea expoziției este o abreviere a sintagmei latinești thaumaturgia umbrae, neatestată documentar dar corect construită gramatical, care s-ar putea traduce prin magia umbrei. În viziunea artistei, scenografia este o artă care nu poate exista fără ca publicul să accepte adevărul celor întâmplate pe scenă, credință ce nu se poate înfiripa decât în întunericul sălii de spectacol. Astfel, dependența scenografiei de contextul scenic și materialitatea pretențioasă a exponatelor au fost catalizatorii care au dus la găsirea conceptului TH. UMBRÆ.
Teatrul este o artă cu tradiție milenară, pe care fiecare epocă o remodelează după nevoile sale. Cerințele artiștilor și ale publicului se schimbă, așa că este nevoie de o reinventare constantă, nu doar în ceea ce privește subiectul propriu-zis al evenimentelor, dar și a locațiilor în care acestea se desfășoară. Expoziția găzduiește proiecte de scenografie ce vizează explorarea și exploatarea locațiilor alternative care pot găzdui atât spectacole de teatru, cât și alte tipuri de evenimente artistice, precum vernisaje, concerte, spectacole de dans, prezentări de modă etc. Așadar, scopul principal al proiectului este transformarea spațiilor industriale, naturale, publice și private în spații artistice.
UMBRÆ este la bază o colecție curatoriată de evenimente care aduce laolaltă artele performative cu artele vizuale, infuzând astfel spațiul dansului contemporan cu teatrul, grafica, designul de costum, de lumini și de sunet. Un eveniment unic în România, atent la interesul crescut pentru spațiile imersive, interactive și multisenzoriale, expoziția propune o radiografie a istoriei teatrului din antichitate până în prezent.
Publicul bucureștean este invitat să experimenteze șase scene de teatru iconice, precum Hamlet sau Electra. TH. UMBRÆ reunește toate artele performative și oferă o experiență inedită care va conduce publicul printr-un carusel de stări și emoții, de la erotism la introspecție, de la exuberanță la vulnerabilitate. Astfel, deschidem o nouă viziune, o nouă perspectivă asupra semnificației unei scene de teatru și a experienței spectacolului de teatru.
Evoluția conceptului TH. UMBRÆ poate fi urmărit în timp real pe social media @th.umbrae
(Mihail Lucian Florescu, Isekin Holuba)