În cadrul stagiunii de concerte intitulate „Muzicienii Filarmonicii se prezintă”, Filarmonica „George Enescu” București, Primăria Municipiului București și Casa de Cultură „Friedrich Schiller” vă invită marți, 11 iunie 2024, de la ora 18.00, la sediul Casei Schiller (str. Batiștei 15, București) la concertul vocal-instrumental Selecțiuni din lirica engleză.
Concertul va fi susținut de Prof. dr. Simona-Nicoleta Jidveanu (soprană), Prof. Anamaria Biaciu-Popa (pian, Dr. Eugen-Bogdan Popa (violoncel). Coordonatorul stagiunii: Prof. dr. Simona-Nicoleta Jidveanu, Filarmonica „George Enescu” București. Programul cuprinde lucrări semnate de compozitorii: Cole Porter, Frank Bridge, George Gershwin, Kurt Weill, Leonard Bernstein.
Repertoriu:
Kurt Weil l/ arr. Martin Reiter – Tango – Ballad; Ballad of Mack the Knife; Alabama Song
Kurt Weill – Berlin im Licht
Kurt Weill – Youkali
Cole Porter – I’ve got You under my skin
Frank Bridge – Scherzo
George Gershwin – 3 Preludes: 1. Allegro ben ritmato e deciso; 2. Andante con moto e poco rubato; 3. Allegro ben ritmato e deciso
Kurt Weill – Speak low
Leonard Bernstein – A Little Bit in Love
Leonard Bernstein – Build me a House
Ned Rorem – The Silver Swan
Ned Rorem – Rondelay
Frank Bridge – Four Pieces (Berceuse, Serenade, Elégie, Cradle Song)
George Gershwin – Summertime
George Gershwin – Embraceable You
Simona-Nicoleta Jidveanu este artist liric, solistă a Filarmonicii „George Enescu” din București și doctor în muzică, cu o teză despre hermeneutica muzicii germane. A obținut numeroase certificate de specializare post-doctorale, naționale și internaționale. Începând cu debutul solistic la vârsta de 19 ani, repertoriul sopranei Simona Nicoleta Jidveanu este în continuă expansiune se constituie din importante roluri de operă precum: Violetta Valery din opera La Traviata, Gilda din opera Rigoletto, Amalia din opera I Masnadieri de Giuseppe Verdi, Königin der Nacht – Regina Nopții din opera Flautul fermecat de Mozart, Konstanze din opera Răpirea din Srai de Mozart, Lucia din opera Lucia de Lammermoor de Donizzetti, Elvira din Puritani de Vincenzo Bellini, Amina din La Sonnambula de Bellini, precum și roluri importante în opere contemporane. Înzestrată cu o voce aptă a se exprima în toate genurile și stilurile muzicale, soprana manifestă versatilitate stilistică, de la muzica veche până în contemporaneitate, realizând premiere mondiale ale celor mai recente lucrări în genul liric și vocal-simfonic. Valenţele interpretative ale sopranei Simona-Nicoleta Jidveanu se bucură de recenziile laudative ale criticii muzicale. În 2015, obține Marele Premiu al prestigiosului Concurs Internațional de Canto „Georges Enesco” Paris. Simona Jidveanu este invitata permanentă a multor festivaluri internaționale de elită și realizează turnee în țări precum: Austria, Germania, Olanda, Republica Moldova, Italia, Franța.
Anamaria Biaciu-Popa a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București (Licență și Masterat) la clasa profesoarei Veronica Gaspar. Participă la cursuri de măiestrie sub îndrumarea pianiștilor: Raluca Wagenhäuser, Wolfgang Wagenhäuser, Dana Protopopescu, Sergey Maltsev. Din anul 2011 este profesoară de pian principal la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București. Publică studii de muzicologie în volume colective la Iași și Botoșani (2014-2016). Este membră fondatoare a „Les Enharmoniques Piano Duo”, formație cu o activitate bogată din anul 2012, iar din 2010 susține recitaluri cu tematici variate alături de soțul său, violoncelistul Eugen-Bogdan Popa.
Eugen-Bogdan Popa a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa profesorului Tiberiu Ungureanu. Din anul 2010 este doctor în muzică, iar în perioada 2011-2018 a fost cadru didactic asociat la catedra de violoncel a Universității Naționale de Muzică din București. Din anul 2001 este membru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” din București. A participat la colocvii naționale de muzicologie la Botoșani și Iași. A fost membru al Trio-ului ClavioArte, al formațiilor Gli Studiosi di Sebastiano, PROFIL, PROPULS și a colaborat cu majoritatea orchestrelor simfonice bucureștene. În prezent susține activitate concertistică împreună cu soția sa, pianista Anamaria Biaciu-Popa. Este membru al ansamblului de muzică contemporană SonoMania, al ansamblului Traffic Strings și participă constant la diverse proiecte muzicale.