Conferința dezbatere: O ZI DIN VIAȚA TA ÎN TIMPUL REGELUI CAROL I

Casa de Cultură „Friedrich Schiller a organizat în  26 februarie 2013, conferința dezbatere O zi din viața ta în timpul regelui Carol I”, conferință susținută de dr. Adrian Majuru. Ilustrația muzicală  Adrian Naidin (la violoncel).

La eveniment au participat: Dr. Virgil Nițulescu, directorul general al Muzeul Național al Țăranului Român, Dr. Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, Dr. Nicolae Șerban Tanașoca, directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei  Române,  Dr. Mircea Babeș, Clubul Humboldt România, Dr. Alexandru A. Popovici, Universitatea americană, Dr. Ion Blăjan, șef Secție Colecții, Muzeul Național al Țăranului Român.

Coordonatorul  proiectului Aurora Fabritius.

Om de principii ferme, de la care nu se abătea niciodată, prințul Carol I a fost credincios față de sine însuși și credincios față de alții, nelăsindu-se niciodată cuprins de porniri pătimașe, dar impunîndu-și cu tărie voința atunci cînd era convins de dreptatea lui. „(Paul LindenbergRegele Carol I al României, Editura Humanitas 2010)

„O zi din viața ta într-un alt veac ar fi arătat desigur altfel. Dacă părăsim imaginția puțin, dacă întoarcem spatele fanteziei și privim către oamenii de acum un veac, de la inalta societate la periferia ei, apar deja primele sentimente reale de posibilă viață trăită. O viață fără internet, fără televizor, fără radio. Dar cu mai multă atenție față de cum arăți, de cum trebuie să te porți, acasă și în public.  Comparația dintre ieri și azi m-a atras întotdeauna, deoarece este cel mai bun mijloc de a afla ce s-a pierdut, ce s-a transformat, ce am dobîndit în decursul unui singur secol. Iar imaginile ajută memoriei colective să recupereze stări afective, detalii de viață pe lîngă care trecem grăbiți sau pur și simplu pentru că retina noastră nu le mai poate zări la timp. Efortul memoriei într-o călătorie de recuperare a unei singure zile dintr-o altă viață trăită este nu numai istorie. Sunt părți sufletești despre care nu aflăm decît amintindu-ne  de tot ceea ce ființa noastră a memorizat din viața părinților noștri, dar și a tuturor antecesorilor noștri.” (Adrian Majuru)

Adrian Majuru, cercetător la Muzeul Municipiului Bucureşti, este autorul mai multor cărţi despre Bucureşti, precum Bucureştiul mahalalelor sau periferia ca mod de existenţă (Compania 2003), Bucureşti. Povestea unei geografii umane (Institutul Cultural Român, 2008) sau Bucureşti. Diurn şi Nocturn (Curtea Veche, 2009), Bucuresti. Povestea unei geografii umane, Editura Institutului Cultural Roman, Bucuresti, 2007.

Lucrari in colaborare: Bucuresti, dragostea mea, album foto comentat, editura ARCUB-Primăria Municipiului București, decembrie 2008, Bucuresti-arhipelag. Demolarile anilor ’80: stergeri, urme, reveniri de Cristian Popescu, Editura Compania, Bucuresti, 2007.

Este profesor asociat la  Facultatea de Urbanism si Arhitectură Ion Mincu, secția de Peisagistică și susține cursuri la Academia Tehnică Militară, Palatul Cercului Militar Național, Fundația Calea Victoriei și Centrul pentru Artă și Cultură Contemporană.

 Adrian Majuru este un călător profesionist prin istoria urbană a Orașului. Este profesor, antropolog, doctor în Geografie Umană. Este o enciclopedie vie a Bucureștiului vechi și este pasionat de arhitectura orașului, de aristocrația română, de stiluri de viață și atitudini, de mahalale sau înalta societate urbană. Iubește eclectismul cuceritor și original al Bucureștiului pe care și-a promis să nu-l lase să moară, cartografiindu-i permanent geografia emoțională.” (Cristina Turnagiu Dragna, Smart woman).