În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii românești, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București, în colaborare cu Asociația Diplomație și Identitate Culturală Europeană (ADICE), vă invită la conferința-dezbatere „Tragicul destin al lui Arlette Coposu, soţia Seniorului”, care se va desfășura marți, 30 ianuarie 2024, începând cu ora 18.00, la sediul instituției.
Prezintă:
Dr. habil Cosmin BUDEANCĂ, istoric, redactor-șef Memoria – revista gândirii arestate
Tudor Călin ZAROJANU, scriitor și jurnalist
Dr. Alina PAVELESCU, director adjunct Arhivele Naționale ale României
Andreea MÂNICEANU, istoric și muzeograf, Muzeul Municipiului București
Coordonator proiect: Mihai FLOROIU
Pornind de la publicarea volumului Arlette Coposu, soția Seniorului, semnat de Andreea Mâniceanu, evenimentul își propune să prezinte tragicul destin al soției omului politic Corneliu Coposu, victimă a ororilor comunismului, care a executat 14 ani de închisoare pentru convingerile sale și ale soțului său. Dacă despre Corneliu Coposu, fostul secretar personal al lui Iuliu Maniu, au fost publicate numeroase scrieri, mai ales despre perioada sa de persecuție din timpul comunismului, fiind considerat un model al renașterii democrației române după 1989, despre soția sa, Arlette Coposu, s-a vorbit cu mult mai puțin decât ar fi meritat.
„Destinul lui Arlette a fost legat definitiv de cel al lui Corneliu Coposu prin căsătoria acestora din 24 octombrie 1942. În acel moment, acesta era secretarul personal al liderului Partidului Național Țărănesc, Iuliu Maniu. Toate acțiunile realizate de către autoritățile comuniste au avut în vedere aceste legături politice, iar tânărul cuplu nu a putut scăpa niciodată de apartenența țărănistă. […] Andreea Mâniceanu realizează, în acest volum, biografia lui Arlette Coposu, soția lui Corneliu Coposu, care a pătimit în penitenciarele comuniste timp de 14 ani, trecând prin calvarul anchetei și suferind condițiile foarte grele din spațiile carcerale în care a fost închisă. […] Demersul autoarei este lăudabil, prin încercarea de a recrea biografia lui Arlette Coposu pe baza mărturiilor celor care au cunoscut-o, dar și pe baza dosarului de la Securitate. (Conf. dr. Matei GHEBOIANU, Universitatea din București)
Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă. Evenimentul va fi transmis și online prin intermediul platformei Zoom. Pentru participare în sistem online, transmiteți o solicitare la adresa de e-mail cultura@casaschiller.ro pentru a primi în timp util link-ul pentru conectare online. Înregistrarea video a evenimentului va putea fi vizionată din 06.02.2024 pe site-ul și pagina de Facebook a instituției.