„Culori de primăvară” – recital cameral susținut de artiștii Damian Radu Florescu, Valentin Dimitrie Simion și Emanuela Ioniță

 

 

Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, în colaborare cu Asociaţia SmartArt şi Centrul de Artă Euterpe

vă invită sâmbătă, 12 aprilie 2025, de la ora 16.00, la recitalul cameral „Culori de primăvară”, susținut de trei artişti tineri talentaţi care deţin un palmares impresionant de premii la diverse concursuri naţionale şi internaţionale:

  • Damian Radu Florescu (vioară)
  • Valentin Dimitrie Simion (violoncel)
  • Emanuela Ioniță (pian)

Evenimentul va fi deschis de Carmen Pesantez, promotor cultural.

Programul reunește lucrări din creația compozitorilor: Georg Friedrich Händel / Johan Halvorsen – Passacaglia, Ludwig van Beethoven – Sonata a 7-a în do minor (op. 30 nr. 2), Dmitri Șostakovici – Trio nr. 2 op. 67.

Violonistul Damian Radu Florescu este student la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea prof. univ. dr. Gabriel Croitoru. Este recunoscut pentru tehnica deosebită, fiind laureat al mai multor competiții naționale și internaționale, precum: Muse International Music Competition, „George Manoliu” Master of Strings International Competition, Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, unde a fost distins cu Premiul I la mai multe ediții consecutive. Activitatea sa artistică include atât recitaluri solo, cât și camerale, la Ambasada Austriei în România, Universitatea Națională de Muzică din București și Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Bușteni. A concertat ca solist al Orchestrei „Universitaria”, sub bagheta dirijorului Alexandru Ganea și a colaborat cu numeroase orchestre simfonice din țară, precum Orchestra Națională Radio, Orchestra Operei Naționale Române, și Orchestra Simfonică București. A participat la cursuri de măiestrie cu profesori importanți din România și din străinătate, precum George Tudorache, Silvia Marcovici, Igor Petrushevsky, Johannes Meissl, Stefan Mendl.

Violoncelistul Valentin Dimitrie Simion este masterand la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa prof. univ. dr. Marin Cazacu. Este câştigătorul a peste 50 de premii la competiții naționale și internaționale de violoncel și muzică de cameră, printre care menționăm: Concursul Internațional de la Plovdiv, Bulgaria, 2017; Concursul Internațional „The Muse”, Grecia, 2018; The North International Music Competition, Stockholm, 2019; Concursul Internațional „Jan Vychytil”, Praga, 2020; „Fanny Mendelssohn” International Music Competition, 2023; „Clara Schumann” International Music Competition (2024). A concertat ca solist al Filarmonicilor din Râmnicu Vâlcea, Sibiu și Bacău și a susținut recitaluri și concerte în săli importante din România, Franța, Belgia, Polonia, Slovacia.

Pianista Emanuela Ioniță este studentă la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa prof. univ. dr. Viniciu Moroianu. Deține peste 50 de premii la concursuri naționale și internaționale de pian: Premiul II la Concursul „Drumul spre celebritate” (2019), Premiul III la International Moscow Music Competition (edițiile din 2020 și 2021), Premiul I la Concursul Internațional „Pro Piano-România” (2021), Premiul I la International Youth Music Competitions, Premiul II la Academic Piano Competition, organizat de Asociația Culturală „Irina Șațchi” (2022), Premiul II și Premiul Special al Juriului la Concursul Internațional „Remember Enescu” (2023), Premiul I la „Clara Schumann” International Competition (2024). În anul 2024 a obținut Bursa de Excelență a Universității Naționale de Muzică din București, precum și Bursa „Cecilia și Dan Mizrahy”, acordată de Uniunea Muzicienilor Interpreți din România. A concertat alături de Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea și de Orchestra „Concerto” a Universității Naționale de Muzică din București și a susținut numeroase recitaluri solistice și camerale în săli importante din București și din țară. A participat la cursuri de măiestrie susținute de artiști de talie internațională, precum: Gabriel Teclu, Sînziana Mircea, Adela Liculescu, Irina Mureșanu, Igor Cognolato, Johannes Meissl, Stefan Mendl, Diego Are și Romano Pallottini.