Vernisajul expoziției de fotografie „DINCOLO DE CARPAȚI”



Foto: Nini Vasilescu

Cu prilejul marcării Zilei Unității Germane, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” și Forumul Democrat al Germanilor din Regiunea Extracarpatică organizează marți, 8 octombrie 2024, de la ora 17.00, vernisajul expoziției de fotografie „Dincolo de Carpați”, realizată și prezentată de Dr. Klaus Fabritius, vicepreşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România, preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din Regiunea Extracarpatică.

Începând cu 1990, data de 3 octombrie este Ziua Națională a Germaniei și la această dată se serbează Ziua Unității Germane, deoarece atunci a avut loc reunificarea celor două state germane. Ziua Unității Germane a înlocuit sărbătoarea națională a Republici Federale din data de 17 iunie și pe cea din 7 octombrie a fostului RDG. Reunificarea Germaniei a devenit oficială pe 3 octombrie 1990, când RFG, RDG şi cele patru puteri care ocupaseră Germania (SUA, Marea Britanie, Franţa şi URSS) au încheiat aşa-numitul tratat „Doi plus patru”. Un an mai târziu, Parlamentul german s-a pronunţat cu 337 voturi pentru mutarea capitalei de la Bonn la Berlin.

„Dacă ne gândim la Germania anului 1989, ne vin instantaneu în minte imaginile căderii Zidului Berlinului. Locuitori ai Berlinului de Est şi ai Berlinului de Vest escaladând Zidul, stând călare pe Zid, îmbrăţişându-se, beţi de fericire. Şi astăzi, aceste imagini mă răscolesc într-un mod deosebit”. (Werner Hans Lauk, fost ambasador al Republicii Federale Germania în România)

Expoziția „Dincolo de Carpați” surprinde fotografii cu diverse obiective turistice și culturale din zonele extracarpatice din România unde s-au născut mari personalități românești recunoscute în întreaga lume (compozitorul George Enescu, savantul Nicolae Iorga și sculptorul Constantin Brâncuși). De asemenea, expoziția include și fotografii cu mănăstirile Moldovei, mănăstirile brâncovenești din Muntenia, Palatul Culturii, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași, Delta Dunării cu comorile sale naturale, Porțile de Fier, muzeele de artă din Tulcea și Craiova, Ateneul Român și Muzeul Național al Satului din București, cu interferențele sale dintre Orient și Occident, obiective din patrimoniul cultural al României care au trezit interesul multor personalități europene (oameni de cultură și artă, arhitecți, diplomați), care ne-au cunoscut și înțeles valorile și tradițiile Vechiului Regat.

Dr. Klaus FABRITIUS este membru titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice din România, cercetător științific, ICDPP, București, cu peste 250 lucrări de specialitate (entomofaunistică, combatere biologică, toxicologie) publicate în reviste de prestigiu din țară și străinătate și semnatar a peste 10 volume științifice. Este președintele Asociației pentru Combaterea Vectorilor în Igiena Publică (ARCVIP), vicepreşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România, preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din Regiunea Extracarpatică, membru fondator al Clubului Humboldt România, membru fondator și președinte al Clubului Leica, aflat sub egida Forumului Democrat al Germanilor din București și a Casei de Cultură „Friedrich Schiller”.