În cadrul evenimentelor dedicate istoriei, culturii și turismului românesc, prețuind tradițiile științifice, prezentând flora și fauna României, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, București, Str. Batiștei, Nr. 15 prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București vă invită
Marți 1 aprilie 2025, ora 18,00
BISERICI-CETĂȚI SĂSEȘTI
DETALII REPREZENTATIVE
Expoziție diapozitive și prezentare Cristian SENCOVICI
Coordonatorul proiectului Aurora FABRITIUS
” Am văzut şi fotografiat aproape o sută de biserici-cetăţi săseşti, în toate anotimpurile şi condiţiile de lumină. Pe lângă diversitatea arhitecturală, monumentalitatea unora şi fineţea altora, fiecare are / sau avea câteva detalii, care te fermecau. Acestea, atât la exterior cât şi la interior, sunt reprezentative pentru fiecare biserică-cetate, încât se poate recunoaşte după imaginea lor, care este biserica sau cetatea unde se găsesc.
M-au impresionat într-atât încât m-am gândit că ar fi păcat să nu le împărtăşesc şi prietenilor sau celor celor interesaţi de cultura săsească din România măcar o parte din ele.
La început însă voi prezenta cinci vederi de ansamlu ale celor mai importante biserici-cetăţi din punct de vedere istoric, arhitectural şi ca însemnătate religioasă.
Prezentarea nu are pretenţia de a fi exhaustivă, ci vrea numai să vă facă mai curioşi şi să doriţi să vedeţi aievea, atât cât vor mai dăinui, aceste minunăţii. ”CrisSen
Pasionat călător, Cristian SENCOVICI a poposit pe aceste meleaguri, vacanțe de neuitat, surprinzând locuri pitorești, care includ și obiective turistice unice unele aparținând patrimoniului UNESCO.
Din arhiva personală a selecționat diapozitive din vacanțele de acum …50 de ani.
Să-i ascultăm poveștile…
„Biografia mea fotografică începe după terminarea facultăţii, când am pus prima oară mâna pe un aparat fotografic şi am făcut nişte poze cu lucrări de căi ferate. De atunci am continuat să fotografiez tot ce mă impresionează ad-hoc – ca să nu spun „mă şochează“.
Ca fotograf am rămas un amator norocos, întâlnind tot timpul momente bune ca: lumină deosebită, culori şi contraste prielnice, natură – flori, cioturi, peisaje, nori – răbdătoare şi din când în când câte o vietate mai lentă, care pot aştepta până le am pe film.
Fotografiile de comandă sau de reportaj se ţin departe de mine, sunt prea lent pentru ele.”
Cristian SENCOVICI este membru al Cubului Leica, aflat sub egida Forumului Democratic al Germanilor din București și a Casei de Cultură Friedrich Schiller.
„Fotografia, spre deosebire de pictură, este de fapt o îmbinare între „starea sufletească a fotografului“ şi „starea de lumină a subiectului“. Un pictor are timp să reflecteze la tabloul pe care îl creează şi să-i schimbe, chiar în timp ce lucrează la el, expresia sau senzaţia pe care să o transmită. Un fotograf nu are timp pentru aşa ceva, el trebuie să „surprindă“ şi să „fixeze“ un moment, care nu se mai repetă. Această deosebire reprezintă, în esenţă, diferenţa între ritmul vieţii de la începuturile picturii / desenului (picturile rupestre) şi cel al vieţii de azi, considerând că ultimii 180 de ani, câţi au trecut de la apariţia fotografiei, pot fi neluaţi în seamă.
Ce reprezintă, de fapt, fotografia în evoluţia artelor vizuale? Ea poate fi asemuită cu tiparul lui Gutenberg, adică pe lângă unicitatea momentului surprins de obiectiv mai are şi posibilitatea multiplicării infinite şi răspândirii la o mare mulţime de amatori de imagini chiar şi după mult timp.
Astăzi impactul puternic al fotografiei de presă, celei sociale sau de război asupra societăţii se datorează rapidităţii de execuţie şi de difuzare.” (Ing. Cristian SENCOVICI).