Vernisaj expoziție de pictură „VITRALII DE TOAMNĂ”


Casa de Cultură Friedrich Schiller vă invită să participați la vernisajul expoziției de pictură „Vitralii de toamnă”, care va avea loc luni, 28 octombrie 2024, de la ora 16.30, la sediul din strada Batiștei 15, București.

Expun membri ai Cenaclului VITRALII: Florica Dumitru, Stela Bungău, Luminița Stănciulescu, Simona Pop, Ileana Chiriță, Marian Chirea, Bogdan Dițu, Gheorghe Rusu, Daniel Chelaru.

Prezintă:
Vergil Cojocaru Cover, critic de artă
Armand Steriadi, critic de artă

„Expoziția de pictură prezintă o serie de lucrări ale unor valoroși artiști, mulți dintre ei consacrați inclusiv pe plan internațional. Picturile expuse, deși în moduri diferite de exprimare artistică, în tonuri grave, în straturi suprapuse de culoare sau în fulgerații luminoase, încearcă să atingă, cromatic, compozițional și desen, acel înalt nivel de spiritualitate apreciat de public, inclusiv de critica de specialitate.

Lucrările acestor pictori posedă acel ecart metafizic, acea distanță personală prin care individualizează experiențe, trăiri intime și tot atâtea intrări în dimensiunile realității înconjurătoare. De la imagini-simbol la imagini dramatizate artistic, operele pictorilor cuprinși în expoziția de față se înfățișează ca adevărate sinteze de idei ce desfid canoanele, locurile comune, integrând tulburător procesele existențiale și mai ales acele acute crize de conștiință de care amintea Malraux în eseurile sale.

Prin vârstele pe care le-au atins, acești artiști aparțin acelei specii tot mai rare care se alimentează dintr-un trecut sau areal natural deopotrivă biografic și chiar istoric, recuperat și reformulat dintr-o superioară nevoie de regăsire și confirmare prin apel la forme spirituale, specifice suprarealismului practicat în mare parte de domniile lor. Oricare din lucrările expuse rămân deschise dezbaterii și interpretării.

Noi, ca privitori comuni ori ca specialiști în arta plastică, nu suntem însă suspendați dincolo de timp cu tema, ci plonjăm într-un timp perpetuu, eliberat de poveri conjuncturale. Dedublarea artiștilor prin arta picturală este deja recurentă și are funcție de autoreflecție.

Privind aceste picturi trăim intens o anume tensiune a imaginilor, pe care autorii lor reușesc să o gradeze și să o exploateze simbolic prin culori intense, compozițional și desen. Totodată, descoperim pe cont propriu creatori autentici, generatori de atmosferă pozitivă, sănătoasă, care, într-un timp al violenței, al ipocriziei și al diletantismului artistic, și-au găsit vocația și salvarea prin recursul la pictură și Adevăr”. (Profesor pictor VERGIL COJOCARU-COVER, critic de artă)