Expoziția de fotografie: INTÂLNIRI. DOUĂ REGIUNI ÎN EUROPA-LANDUL BRANDENBURG ŞI REGIUNEA CENTRU/ TRANSILVANIA DE SUD
BIRGIT SCHLIEWENZ
Casa de Cultură „Friedrich Schiller” a organizat în 21 februarie 2019 prezentarea expoziției de fotografie Intâlniri. Două regiuni în Europa: Landul Brandenburg şi Regiunea Centru/ Transilvania de Sud.
Expoziţia este o producţie comună a reprezentanţilor Landului Brandenburg şi ai Regiunii Centru/Transilvania de Sud, ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru şi ai Forumului Cultural German pentru Europa de Est cu susţinerea Ministerului pentru Justiţie şi pentru Europa şi pentru Protecţia Consumatorului al Landului Brandenburg.
A prezentat: dr. Birgit Schliewenz, reprezentanta firmei ManCom GmbH, care coordonează oficial acest parteneriat de peste zece ani.
Au participat: Christiane Gertrud Cosmatu, Subsecretar de Stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Guvernul României, Dr. Klaus Fabritius, Președinte al F.D.G.R. Forumul Regional-Regiunea Extracarpatică.
Landul Brandenburg şi Regiunea Centru/Transilvania de Sud sunt legate printr-un parteneriat deosebit: născută dintr-un parteneriat pe plan administrativ sprijinit de Uniunea Europeană, această cooperare regională cuprinde deja numeroase proiecte bilaterale şi multilaterale precum şi vizite reciproce periodice ale politicienilor, experţilor, ale tineretului şi turiştilor. Astfel a luat naştere nu numai un parteneriat stabil între cele două regiuni, care-şi caută nu doar egal în Europa, ci şi multe legături personale şi prietenii.
Cu prilejul celor 10 ani de cooperare între Landul Brandenburg şi Regiunea Centru vă invităm la deschiderea unei expoziţii
Exponatele au călătorit în lunile trecute prin Transilvania şi Brandenburg şi sosesc acum pentru prima dată la Bucureşti. Ele evidenţiază aspectele unui parteneriat regional unic bazat pe valorile europene, care se constituie în mod clar într-un pol opus actualelor tendinţe ale naţionalismului şi izolării.
Reprezentanța Landului Brandenburg în Regiunea Centru și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în cooperare cu Forumul Cultural German, având susținerea Ministerului pentru Justiție, pentru Europa și Protecția consumatorului din Landul Brandenburg, au realizat o expoziție de materiale comune, româno-germane, pentru a ilustra bunele relații dintre două regiuni europene. După ce exponatele au călătorit în Landul Brandenburg și în centrul Transilvaniei, Ambasada Germaniei din România a organizat un eveniment deosebit de prezentare a expoziției ”Două regiuni în Europa: Landul Brandenburg și Regiunea Centru”, în data de 16 ianuarie, la București. Patronat de Excelența Sa domnul Ambasador Cord Meier-Klodt, evenimentul a reunit peste 50 de invitaţi, care au discutat despre aspectele comune, dar și diferite, între cele două regiuni din Germania și România, dar și despre parteneriatul lor unic, bazat pe valorile europene.
În cadrul expoziției sunt abordate și subiecte sensibile ale temelor europene din prezent, una dintre acestea fiind toleranța și buna conviețuire a cetățenilor. Expoziția abordează teme ca drepturile omului și protecția minorităților, gestionarea monumentelor și personalităților istorice, dezvoltarea socio-economică, relația între om și mediul înconjurător, un accent deosebit fiind pus pe atracțiile turistice.
Transilvania este o zonă multiculturală unde, alături de populația majoritară românească, se remarcă populațiile de origine maghiară și germană. Coexistența lor echilibrată, în special în ceea ce privește alăturarea mai multor comunități religioase pe o perioadă mai îndelungată decât patru secole, oferă un caracter deosebit acestei regiuni, chiar și în prezent, în Europa secolului al XXI-lea. Pe de altă parte, Brandenburg a ocupat și el un rol inovator printre Landurile germane, prin poziția sa clară de susținere a diversității religioase. Deschiderea, acceptanța și toleranța ar putea și ar trebui să plaseze aceste regiuni în Europa viitorului.
Expoziția își dorește să contribuie la îmbunătățirea climatului de toleranță și multiculturalism, prin intermediul informațiilor și imaginilor, scopul final fiind cel de a oferi răspunsuri despre evoluția regională europeană și de a stimula privitorii spre noi întrebări.
Materialele au fost prezentate, într-o formă puțin mai condensată, în urmă cu aproape patru luni, în cadrul Conferinței internaționale organizate de ADR Centru la Alba Iulia, moment în care a fost marcată și aniversarea unui deceniu de parteneriat oficializat la nivel de reprezentanță permanentă între Landul Brandenburg și Regiunea Centru. Aceasta este singura cooperare inter-regională de acest fel din România, aflată în continuă dezvoltare, la același nivel de încredere și respect reciproc și care confirmă încă odată că trăim într-o Europă a regiunilor și a oamenilor.